Kysymyksiä nuorilta

”On ok olla surullinen.”

Täältä löydät yleisiä kysymyksiä joita nuoret ovat saaneet kysyä meiltä anonyymisti kysymyslaatikon kautta kun olemme käyneet eri kouluissa. Mikäli sinulla on kysymyksiä, älä epäröi esittää niitä luotettavalle aikuiselle!
Mistä tietää että voi huonosti/miten huonosti pitää voida hakeakseen apua?
Kukaan muu paitsi sinä itse ei voi tietää jos voit psyykkisesti huonosti. Kaikki tuntevat joskus surua, pettymystä, vihaa ja yksinäisyyttä, mikä on aivan tavallista. Jotkut useammin, jotkut harvemmin. Jos koet että olet tuntenut negatiivisiä tunteita pidemmän aikaa kun normaalisti, on tärkeää hakea tukea ja ammatti apua. Jos huomaat että sinulla on enemmän huonoja päiviä kun hyviä päiviä olisi hyvä hakea apua.
Minne voi soittaa jos voi psyykkisesti huonosti?
Voit soittaa esimerkiksi terveysasemalle, decibelille, FinFamille, terveydenhoitajalle, kuraattorille, sairaalaan tai päivystykseen. Jos olet epävarma soitatko oikeaan paikkaan, voit soittaa kuitenkin koska asiantuntijat voivat ohjata sinut oikeaan paikkaan.
Mitä voi tehdä jos ei uskalla puhua jonkun kanssa vaikka olisi tarvetta?
Voit esimerkiksi nimettömänä lähettää kysymyksiä tai keskustella decibelin kanssa. Kynnys avun hakemiseen voi tuntua korkealta mutta jos koet että uskallat voi ainakin tukeutua ystäviin tai perheeseen. Jos tuntuu vaikealta hakea apua itse, voit aina pyytää ystävän mukaan.
Mitä voin tehdä jos ystäväni kertoo että hän voi psyykkisesti huonosti?
Kuuntele ystävääsi ja näytä että olet hänen tukena. Rohkaise ystävääsi hakemaan apua ja ehdota että voisit tulla mukaan. Jos huomaat että ystäväsi voi psyykkisesti tosi huonosti ja olet huolestunut hänestä, sinun kannattaisi kertoa jollekkin aikuiselle. Muista että sinun ei yksin tarvitse kantaa vastuuta ystäväsi hyvinvoinnista, apua on saatavilla.
Kuinka monta suomalaista mielenterveysongelmat koskettavat?
Mielenterveysongelmat koskettavat jossain elämänvaiheessa suoraan noin puolta suomalaisita ja välillisesti he koskettavat kaikkia suomalaisia. Joka viides henkilö saa jossain elämänvaiheessa mielenterveysongelmia.

YHTEISTIEDOT

Anna Håkans
Anna Håkans

Nuorisokoordinaattori

puh. 044-9777 335
[email protected]

 

Lovisa Till
Lovisa Till

Järjestöavustaja

044-2393 815
[email protected]

 

Pin It on Pinterest