Kysymyksiä nuorilta

”On ok olla surullinen.”

Täältä löydät yleisiä kysymyksiä joita nuoret ovat saaneet kysyä meiltä anonyymisti kysymyslaatikon kautta kun olemme käyneet eri kouluissa. Mikäli sinulla on kysymyksiä, älä epäröi esittää niitä luotettavalle aikuiselle!
Mistä tietää että voi huonosti/miten huonosti pitää voida hakeakseen apua?

Kaikki tuntevat joskus surua, pettymystä, vihaa ja yksinäisyyttä, mikä on aivan tavallista. Jotkut useammin, jotkut harvemmin. Jos koet että olet tuntenut negatiivisiä tunteita pidemmän aikaa kun normaalisti, on tärkeää hakea tukea ja ammatti apua. Jos huomaat että sinulla on enemmän huonoja päiviä kun hyviä päiviä olisi hyvä hakea apua. Jos tunnet että sulla olisi tarve jutella jonkun kanssa niin ota rohkeasti yhteyttä, mikään huoli ei ole liian pieni tai liian suuri. 

Minne voi soittaa jos voi psyykkisesti huonosti?

Voit soittaa esimerkiksi meille nuorisotoiminassa (044 9777 335), mutta myös terveysasemalle, nuorisoasema Klaara (06 325 2850), decibelille tai päivystävälle psykiatriselle sairaanhoitajalle (06 213 2009).  Muista myös että voit kertoa voinnistasi luotettavalle aikuiselle, se voi olla joku sinun läheisistäsi (esim. mummi, veli tai kaveri) tai sitten joku ammattilainen (esim. kuraattori, opettaja, koulukoutsi tai nuorisotyöntekijä).

Jos olet epävarma soitatko oikeaan paikkaan, voit soittaa kuitenkin koska asiantuntijat voivat ohjata sinut oikeaan paikkaan. Meille voi myös laittaa anonyymisti viestiä Snapchatissä ja voimme yhdessä pohtia mistä voisit saada apua meidän avun lisäksi. 

Mitä voi tehdä jos ei uskalla puhua jonkun kanssa vaikka olisi tarvetta?

Kynnys avun hakemiseen voi tuntua korkealta mutta jos koet että uskallat voi ainakin tukeutua ystäviin tai perheeseen. Jos tuntuu vaikealta hakea apua itse, voit aina pyytää ystävän mukaan. Muista että ei ole mitään hävettävää jos sinulla on mielenterveysongelmia. Me kaikki voimme saada mielenterveysongelmia ja joskus tarvitsemme apua hoitamaan mielenterveyttä, samalla tavalla kuin joskus tarvitsemme apua jos meillä on joku fyysinen sairaus. 

Mitä voin tehdä jos ystäväni kertoo että hän voi psyykkisesti huonosti?

Kuuntele ystävääsi ja näytä että olet hänen tukena. Rohkaise ystävääsi hakemaan apua ja ehdota että voisit tulla mukaan. Jos huomaat että ystäväsi voi psyykkisesti tosi huonosti ja olet huolestunut hänestä, sinun kannattaisi kertoa jollekkin aikuiselle. On ymmärrettävää että tietenkin välität ystävästäsi ja sinä voit olla hänen tukena, mutta muista että se ei ole sinun tehtävä parantaa häntä. Apua on saatavilla ja jos tilanne tuntuu vaikealta niin voit aina ottaa yhteyttä meihin. 

 

Kuinka monta suomalaista mielenterveysongelmat koskettavat?

Mielenterveysongelmat koskettavat jossain elämänvaiheessa suoraan noin puolta suomalaisita ja välillisesti he koskettavat kaikkia suomalaisia. Joka viides henkilö saa jossain elämänvaiheessa mielenterveysongelmia.

YHTEISTIEDOT

Lovisa Till
Lovisa Till

Nuorisokoordinaattori

Timmy Enberg
Timmy Enberg

Projektityöntekijä

puh. 044-2393815

[email protected] 

 

Pin It on Pinterest