Tänään vietetään ystävänpäivää, mutta se ei ole automaattisesti kaikille iloista ajanviettoa läheisten kanssa. Juhlapyhät ja ystävänpäivä voivat olla erityisen raskasta aikaa, jos ei ole ketään, jonka kanssa niitä viettää. Yksinäisyys ei katso ikää tai elämäntilannetta, sillä useimmat ihmiset kokevat yksinäisyyttä joskus elämänsä aikana. Yksinäiset ihmiset kokevat itsensä usein näkymättömäksi tai arvottomaksi, he eivät tule kohdatuiksi eikä heillä ole ketään, jonka kanssa jakaa arjen kuulumisia.

Erityisesti viime vuosien aikana yksinäisyys on lisääntynyt. Tämä onkin huolestuttavaa, koska jokainen ihminen tarvitsee jossain tilanteissa apua tai tukea. Sosiaaliset suhteet luovat mielekkyyttä sekä merkitystä elämään ja niiden avulla selvitään vaikeiltakin tuntuvista haasteista.

Yksinäisyys ei ole kenenkään oma vika eikä se tarkoita sitä, että tulee olemaan loppuelämänsä yksinäinen. On myös hyvä muistaa, että yksinäisyys ja yksin olemin ovat eri asioita. Ihminen voi kokea olevansa yksinäinen, vaikka hänellä olisi paljon ystäviä ympärillään ja toisaalta ei kokea yksinäisyyttä, vaikka viettäisi paljon aikaa yksin.

Ystävänpäivänä voi kokea yksinäisyyttä useista eri syistä. Yksinäisyys saattaa liittyä esimerkiksi ystäväsuhteisiin tai parisuhteeseen, joista molemmat korostuvat tänä päivänä. Sosiaalisessa mediassa saattaa nähdä paljon ystävänpäivän toivotuksia ja kuvia siitä, kuinka muut päivää viettävä, mikä helposti vain lisää omaa huonoa oloa. Kuvat eivät kuitenkaan aina vastaa todellisuutta, vaan tuovat pelkästään parhaat puolet esille.

Ystävänpäivää voi kuitenkin viettää myös yksin tai olla kokonaan viettämättä sitä. Ystävänpäivä voi siis olla päivä siinä missä muutkin tai voit esimerkiksi varata päivän vain itseäsi varten: keskittyä tekemään itsellesi mieluisia asioita ja pitämään huolta itsestäsi.

Jos kuitenkin kaipaa seuraa muulloinkin kuin ystävänpäivänä, mutta kynnys lähteä tutustumaan muihin ihmisiin on korkealla ja yksinäisyys heikentää merkittävästi elämänlaatua, voisi olla hyvä keskustella asiasta jonkun alan ammattilaisen kanssa. Yksinäisyydessä ei ole mitään hävettävää eikä kenenkään tarvitse yrittää sinnitellä yksin.

Entä jos tietää jonkun läheisen olevan yksinäinen? Ole aktiivinen ja ota rohkeasti yhteyttä. Sinulta ei vaadita suuria tekoja, kuulumisien kysymisellä tai kahville lähtemisen ehdottamisella voi olla suuri merkitys. Toista voi ilahduttaa koska vain, eikä sen taustalle vaadita erityistä syytä tai päivää. Me kaikki kaipaamme välillä pientä piristystä arkeen, sillä se usein auttaa jaksamaan myös vaikeampina hetkinä.

Hyvää ystävänpäivää kaikille huolimatta siitä, viettääkö sitä yksin vai jonkun kanssa! Yritä muistuttaa tänä ystävänpäivänä itseäsi siitä, kuinka tärkeä olet ja osoittaa itsellesi myötätuntoa.

Roosa, harjoittelija

Pin It on Pinterest