Monilla on perinteenä tehdä aina vuoden vaihtuessa lupauksia. Yleisimmät lupaukset liittyvät terveellisempiin elämäntapoihin, kuten syömiseen, liikuntaan tai ruutuajan vähentämiseen. Suurimmalla osalla lupaukset loppuvat kuitenkin viimeistään helmikuun alussa, jolloin palataan takaisin vanhoihin tapoihin. Miksi uuden vuoden lupaukset eivät onnistu? 

Tavoitteessa epäonnistuminen saattaa aiheuttaa pettymystä ja ihmetystä siitä, mikä meni vikaan. Uuden vuoden lupaukset ovat usein hyvin laajoja käsitteitä. Esimerkiksi ”urheile enemmän” ei kerro vielä kovinkaan tarkasti, kuinka tämän pitäisi todellisuudessa tapahtua. Asettamalla tavoitteeksi jonkun tarkemman päämäärän, tekee itselleen selvemmäksi mihin oikeasti on pyrkimässä ja mitä sen onnistuminen vaatii. Lupauksissa pysyminen voi helpottua myös miettimällä yhden isomman tavoitteen lisäksi pienempiä ja helpommin saavutettavia tavoitteita, jotka johtavat pikkuhiljaa varsinaiseen tavoitteeseen. Esimerkiksi aktiivisemman liikunnan aloittamista miettivän ei välttämättä kannata ottaa tavoitteeksi juosta 10 kilometriä kuukauden loppuun mennessä, jos ei ole aikaisempaa kokemusta pidempien matkojen juoksemisesta. Pienempiä tavoitteita saavuttamalla voi ylläpitää omaa tunnetta onnistumisesta ja olla helpompi lähteä liikkeelle kohti tavoitettaan. 

On hienoa, jos haluat saavuttaa itsellesi tärkeitä asioita ja uuden vuoden lupaukset toimivat siinä motivoimisessa. Muista kuitenkin olla armollinen itseäsi kohtaan, jos et pidä kiinni lupauksestasi tai etene sen kanssa yhtä nopeasti, kuin olit ajatellut ja toivonut. Etenkin suuret elämäntapamuutokset eivät toteudu hetkessä, vaan saattavat vaatia paljon aikaa sekä sinnikkyyttä. Myös paluu aikaisempiin tapoihin on normaalia, eikä siitä kannata lannistua. Sinun ei tarvitse verrata itseäsi muihin tai määritellä omia lupauksiasi muiden ihmisten perusteella. Et voi aina tietää, kuinka muiden lupauksissa pysyminen todellisuudessa sujuu ja mitä kaikkea niiden taustalla. 

Ei tarvitse olla uusi vuosi, että voi tehdä muutoksia. Jos tuntuu siltä, että vuosi lähestyy loppua liian nopeasti eikä ole valmis muutokseen tai ei tiedä miten sen toteuttaisi, voi aloittaa koska vain itsestä tuntuu parhaalta. Tärkeintä on, että koet olevasi valmis, eikä lupaus johdu ainoastaan ympärilläsi olevista ihmisistä. Läheisiltä saadulla tuella on kuitenkin valtava merkitys. Haastavissa tilanteissa auttaa, että on joku, jonka kanssa jakaa ajatuksia ja keneltä saa tukea sekä kannustusta. 

On myös hyvä muistaa, ettei välttämättä tarvitse luvata yhtään mitään. Sinulla ei ole velvollisuutta luvata urheilla enemmän, syödä terveellisemmin tai luvata ylipäätään mitään. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai kaveriporukassa saattaa kuulla ihmisten kertovan omista lupauksistaan, mikä taas voi lisätä paineita keksiä itsekin jotain. Se, että joku muu on päättänyt lähteä tavoittelemaan jotakin vuoden vaihduttua, ei tarkoita, että sinunkin täytyy tehdä niin.  

Mikäli siis haluat yrittää pitää kiinni uuden vuoden lupauksista, tee niitä oman jaksamisesi mukaan. Keskity niihin asioihin, joka ovat sinulle tärkeitä, mutta älä ota liikaa stressiä niiden suorittamisesta. Ja muista, että on täysin ok olla lupaamatta mitään! 

 

Roosa Martikainen, sosionomiopiskelija

Pin It on Pinterest