Itsetuhoisuus riippuu monesti siitä, että haluaa käsitellä vaikeita ja ahdistusta herättäviä ajatuksia. Itsensä vahingoittaminen voi tuntua helpottavan oloa juuri siinä hetkessä, mutta usein käytös vaikenee ajan myötä ja vointi pahenee.

Tämä artikkeli on pääasiassa kirjoitettu sinulle, joka haluaa lopettaa itsensä vahingoittamisen, mutta myös omaisille, jotka haluavat tietoa keinoista, jotka tukevat läheistä kohti arkipäivää ilman itsetuhoisuutta. Keinot, jotka käsitellään ovat muun muassa taitoja, jota käytetään DBT:ssä (dialektinen käyttäytymisterapia) sekä vinkkejä, jotka ovat näyttäytyneet toimivan henkilöille, jotka aiemmin ovat vahingoittaneet itseensä.

Ensimmäinen askel mitä tulee tehdä, on päättää, että lopetat itsevahingoittamisen. Monet itsetuhoiset henkilöt eivät halua luopua käyttäytymisestään. Voi tuntua pelottavalta luopua jostain, mikä on antanut tunteen kontrollista. Toisaalta voit loppupeleissä tuntea kontrollia harjoittelemalla ja hallitsemalla taitoja sen sijaan, että tuntee kontrollia vahingoittamisella itseään. Löytyy useita keinoja, jota voi käyttää, kun on päättänyt lopettaa. Jotkut toimivat paremmin, kun ahdistus on vahva, ja toiset sopivat paremmin ennaltaehkäisevään tarkoitukseen.

Taitoja, jotka voit käyttää, kun sinulla on iso tarve olla itsetuhoinen

On tavallista, että henkilöillä, joilla on säännöllinen itsetuhoinen käyttäytyminen saa voimakkaita impulsseja itsevahingoittamisen haluun. Täällä on keinoja, jotka voivat auttaa sinua juuri silloin.

  • Pysähdy ja ota askel taakse, kun impulssi tulee. Älä liiku, kunnes sinulla on turvallinen olo. Esimerkiksi: kun istut sohvalla ja saat impulssin, älä nouse sieltä, kunnes tiedät, ettet mene vahingoittamaan itseäsi. Niin kauan kun olet paikallaan, voit yrittää harhauttaa ajatuksiasi esim. tarkkailemalla esineitä huoneessa, yritä löytää esim. sinisiä asioita huoneessa. Jos tämä ei toimi, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  • Tee asioita, jotka antavat sinulle sama rauhallinen olo, jonka saat itsevahingoittamisesta, ilman että satutat itseäsi. Tässä on kyse itsevahingoittamisen korvaamisesta jollain muulla tavalla, joka antaa saman mielirauhan. Tämän voit tehdä äkillisellä lämpötilan muutoksella; ota jääkylmä suihku, laita jääpussi valitsemaasi kehonkohdalle. Voit myös harrastaa fyysistä aktiviteettiä, joka nostaa sykkeen kunnolla, kuten rappusissa juokseminen, X-hypyt tai hyppynarulla hyppiminen. Sinun tulee tuntea, että oikeasti olet rasittanut itseäsi.

Taitoja, jotka auttavat pitkäaikaisesti

Voi olla haastavaa pärjätä itsetuhoisten ajatuksien kanssa, varsinkin alussa. Alla on taitoja, jotka voivat auttaa estämään itsevahingoittamista tapahtumaan uudestaan.

  • Lykkää itsevahingoittamista eteenpäin uudelleen ja uudelleen. Anna itsellesi luvan vahingoittaa itseäsi muutaman tunnin päästä tai seuraavana päivänä, mutta EI JUURI NYT. Kun kyseinen hetki saapuu, lykkää taas itsevahingoittamista eteenpäin. Tämä voi auttaa sinua siirtymään elämään ilman itsevahingoittamista helpommin.
  • Laske päivät, jolloin olet ollut itsevahingoittamatta. Voit käyttää mobiilisovelluksia, jotka laskevat puolestasi. Seuraa menestystäsi ja palkitse itsesi, kun tietty päivä on ohitettu.
  • Uskalla puhua itsetuhoisuudestasi! Kerro turvalliselle henkilölle (esim. perheenjäsenelle, ystävälle tai ammattilaiselle), että vahingoitat itseäsi. Omista ongelmistaan kertominen on askel oikeaan suuntaan.

Anna itsellesi aikaa

Yllä olevat menetelmät ovat vain muutamia olemassa olevia menetelmiä, mutta niistä on hyvä aloittaa. Yritä antaa niille mahdollisuus, vaikka ne eivät auttaisi aluksi. On yleistä, että menetelmät tuntuvat siltä, etteivät aluksi auta, mutta on tärkeää antaa niille aikaa. Vaikka vahingoittaa itseään yhden menetelmän “epäonnistuttua”, ei tarkoita sitä, ettei menetelmä auttaisi myöhemmin. Yllä olevat menetelmät auttavat, mutta siinä voi kestää aikaa. Älä anna periksi, olet jo oikealla polulla!

Kadi Lindman, sosionomiopiskelija sekä työharjoittelija Finfami Pohjanmaalla.

Tanja Jakobsson
Tanja Jakobsson

Vik. Anhörigrådgivare

044-2000 733

[email protected]

Lisätiedot ja yhteydenotot

Pin It on Pinterest